Mulți români obișnuiesc să păstreze medicamentele în bucătărie sau chiar în baie, ceea ce este complet nepotrivit și uneori periculos pentru că acestea sunt zone cu niveluri ridicate de umiditate.
Tocmai de aceea, aceste spații nu sunt adecvate pentru depozitarea lor. De obicei, fiecare medicament vine la pachet cu instrucțiuni în prospect, care specifică condițiile de păstrare. Ignorarea acestor indicații nu doar că poate reduce eficacitatea medicamentelor, dar le poate transforma în substanțe toxice.
Umiditatea poate afecta stabilitatea chimică a medicamentelor, făcându-le ineficiente sau chiar periculoase, scrie sursa citată.
Temperaturile fluctuează în bucătărie, mai ales în timpul gătitului, iar medicamentele trebuie păstrate la temperaturi constante, specificate pe prospect.
Lumina directă a soarelui poate degrada multe medicamente, așa că alege un loc întunecat pentru depozitare. Umiditatea ridicată poate compromite integritatea medicamentelor.
Unele medicamente necesită păstrarea la temperaturi între 2 și 8 grade Celsius, astfel că acestea trebuie puse în frigider, mai ales vara.
Medicamentele care trebuie păstrate la temperaturi între 25 și 30 de grade Celsius pot rezista la ușoare variații pe termen scurt, fiind esențial să fie evitate temperaturile extreme.
Cele mai multe medicamente ar trebui păstrate într-un spațiu fără umiditate și lumină, pentru a menține eficacitatea și siguranța lor. Evitând să le păstrăm în bucătărie, putem preveni degradarea și posibila transformare a acestora în substanțe toxice.
În loc să folosim bucătăria sau baia ca spațiu de depozitare pentru medicamente, ar trebui să alegem locuri răcoroase, întunecate și uscate, conform indicațiilor de pe prospecte, ca să evităm astfel eventualele riscuri asociate unei depozitări necorespunzătoare.
Sursă FOTO: caracter ilustrativ – Shutterstock